Cine sunt cei care pot refuza înrolarea în armată în caz de război. Hirotoniții, slujitorii Domnului, dar și „certații cu legea” pot sta liniștiți

de: Cojocaru Cristian
25 02. 2022

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, actualul context creează panică și aduce continentul tot mai aproape de nivelul care era în urmă cu câteva decenii. Acest lucru determină țările membre NATO să își pregătească rezerviștii și armatele, în cazul decretării stării de asediu sau de război. Află cine sunt cei care pot refuza înrolarea și cum sunt pedepsiți cei care refuză fără justificare.

Joi, Vladimir Putin a anunțat invadarea Ucrainiei având drept pretext apărarea separatiștilor din Donbas. În prezent, populația țării pleacă, fiind cozi imense în Kiev și nu numai, unde domnește panica. Ministrul de Externe ucrainean a anunțat „o invazie la scară largă, un război de agresiune”.

Au fost atacate peste 200 de puncte din Ucraina, inclusiv capitala. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că românii nu trebuie să își facă griji, fiind cu toții protejați. Cu toate acestea, dacă în România va fi decretată stare de război sau de asediu, atunci Armata Română va trebui mobilizată.

Hirotoniții și persoanele condamnate pot refuza înrolarea în armată

Totodată, merită reținut că Ministerul Apărării nu intenționează, la această oră, să mobilizeze toți rezerviștii, iar serviciul militar nu poate redeveni obligatoriu pe teritoriul României decât într-una din trei situații, doar dacă se declară stare de asediu, stare de război sau stare de mobilizare. Atunci, se poate face apel la rezerviști și nu numai.

Ca referință, militarii rezerviști sunt voluntarii cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani care dețin un contract cu MApN. Aceștia sunt plătiți cu 30% din soldă în cazul în care stau acasă. Rezerviștii vor trebui să se prezinte imediat la unitatea militară de care aparțin. În prezent, numărul rezerviștilor este limitat la doar câteva de mii, Armata Română bazându-se pe cei „clasici”, fiind cei care au efectuat stagiul militar înainte ca acesta să fie suspendat și care dețin un livret militar.

Cei care nu pot fi înrolați în armată sunt cetățenii declarați inapți din punct de vedere medical, personalul hirotonit sau ordinat care aparțin cultelor religioase recunoscute de lege, călugării care au o vechime mai mare de doi ani la mănăstire, dar și persoanele care sunt condamnate la închisoare sau cele arestate preventiv. Refuzul înrolării în armată reprezintă infracțiune și este prevăzută de Codul Penal.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată la articolul 432 din Codul Penal.

Dincolo de particularitățile enunțate mai sus, este important de reținut că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este imposibilă, iar informațiile din spațiul public legate de mobilizarea rezerviștilor sunt false. Oficialii MAPN au făcut și o postare pe Facebook pentru a încuraja reticența la ceea ce citești pe internet în această perioadă, mai ales pe subiectul recrutării în armată. Avertismentul integral poate fi citit mai jos.